Welkom bij Natuur In Huis Rijssen!

De aquariumvereniging “Natuur in Huis” te Rijssen is opgericht, op 11 maart 1935.

in 2015 bestonden we 80 jaar dat kunnen zo ongeveer 10 aquarium verenigingen in Nederland zeggen dat is echt heel lang. Maar net als alle andere verenigingen in district Twente hebben wij er ook last van dat we steeds minder leden hebben. En een lidmaatschap kost nog geen 5 euro in de maand, je ontvangt ook maandelijkse “het Aquarium” een full color informatie blad over de georganiseerde hobby van de Nederlandse Bond Aqua Terrra (NBAT) vol met nieuwtjes en andere interessante informatie. En wat heb je ervoor heel erg veel, de vereniging bezit veel kennis kunde en ervaring op het gebied van aquarium houden en alle bijkomende problemen en uitdagingen. Verder zijn er veel connecties met o.a. andere verenigingen en winkeliers. Planten en vissen worden veelal geruild onderling zodat de kosten ook ingeperkt blijven.

Tevens houden we ook huiskeuringen waarbij de aquaria beoordeeld worden door diverse keurmeesters uit den lande. Wat levert de keuring op? Veel handige en nuttige tips maar uiteraard ook puntjes van kritiek en daar kun je aan werken. Na de huiskeuring komt de districtskeuring en als je jezelf districtskampioen mag noemen dan kun je deelnemen aan de landelijke huiskeuring waarbij de 15 mooiste aquaria strijden om de eer van landskampioen. Uiteraard zijn er diverse categorieën van aquaria zoals de Hollandse plantenbak de discus bak een cichlidenbak en noem maar op allerhande diverse biotopen en van elke biotoop worden keuringen en kampioenschappen gehouden. Dus heb je plezier in je aquarium hobby. Ben je op zoek naar deskundigheid kennis en mogelijk zelfs planten en vissen zonder dat dit teveel geld kost en ben je nieuwsgierig geworden naar onze vereniging neem dan contact op via de website www.avnatuurinhuis.nl of via facebook.

Ons 60 jarig jubileum hebben wij in 1995 groots gevierd met een tentoonstelling in het stadhuis van Rijssen, en het houden van de prijsuitreiking van de landelijke uitslag. Hier was een volledig dagprogramma door ons voor samengesteld, om een ieder de omgeving van het Parkgebouw te laten zien. In het Parkgebouw zelf werden de prijswinnaars uit heel het land gehuldigd.

Dit was de tweede keer dat de aquariumvereniging “Natuur in Huis” uit Rijssen landelijke gezien op de kaart werd gezet met het bekend maken van de landskampioenen.

Al ruim 80 jaar zijn wij als aquariumvereniging actief en organiseren nog steeds activiteiten die de hobby te goede komen.

Verdere historie

In de beginjaren was de liefhebberij in het houden van tropische vissen een heel andere dan nu. Hoe zou men toen de temperatuur van het water op 25 graden Celsius hebben gehouden, was er toen al TL verlichting?

Als verwarming en verlichting had men daglicht in het aquarium nodig, via reflectie verkreeg men dat in de bak, later werd een olie pitje onder de stalenbodemplaat gezet hier mee kon men de temperatuur een beetje controleren. De verlichting was een of twee kleine lampjes, dus de plantjes groeiden niet zo snel en kleurrijk als nu. Het aquarium op zich had alleen een voorruit en die met stopverf afgekit was, dus vaak lekkage.

    Wij worden gesteund door vele trotse sponsoren.